fejléckép
Gyógynövénykert

A gyógynövénykertet 2015. májusában kezdtük el kialakítani a ház közelében lévő karámon belül. Jelenleg kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, orvosi zsálya, muskotály zsálya, francia levendula, izsóp, szurokfű, rozmaring és citromfű található benne. Azért választottuk a kolostorkerti gyógynövényeket, mert ezek nagyon kedvelik a Balaton-felvidéki klímát, talajt és a terület dél-nyugati fekvését is. Meg persze azért is, mert jó eséllyel kibírják, ha nem tudunk minden héten ott lenni velük. A citromfű egy kicsit elkülönül a többitől, mert nem igényli és nem is nagyon bírja a közvetlen napsütést, gyakrabban szüksége van a vízre.

A muskotály zsályát egy előadáson kapott magról vetettük kedves lelkész barátunkkal 2013-ban, még mielőtt magát a gyógynövény kertet elkezdtük volna kialakítani. Következő évben nem találtuk a gazban, azt hittük, nem lett belőle semmi. Aztán megtaláltuk, és azóta már inkább ritkítani kell, mert nagyon terjeszkedne.

A mezei kakukkfűvel még csak próbálkozunk. A közelből ültettünk át belőle, és kíváncsian várjuk, mi lesz vele.

A többi növényt palántaként ültettük. A palánták szakavatott forrásból származnak, kivéve a citromfű, amit kedves rokonaink dömsödi telkéről kaptunk.

Az egymás mellé ültetett fajokat kövekkel választottuk el egymástól. Amellett, hogy szerintünk jól néz ki, a nappal begyűjtött hővel még hosszabban melegedhetnek a növények.

Az első évvel ellentétben a másodikban már szakértői tanácsra alaposan kipucoltuk a területet a palánták elültetése előtt, hogy könnyebben tudjanak érvényesülni a kert többi, gaznak tekintett növényével szemben. Hosszú, sziszifuszi meló volt fölásni és kézzel kiszedegetni a gyökereket, de azért is megéri, mert utána kevesebbet kell gyomlálni. Jövőre is így fogjuk csinálni az újonnan bevont területekkel.


Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Új jelszó beállítva

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑