fejléckép

Kik vagyunk?

Élet-Kör

Egy Életforma. A természet körforgását követi. Évkörökből áll, az évkörök pedig ciklusokból, melyek ismétlődnek, és ugyanoda térnek mindig vissza.

Mi

Igyekszünk összhangban lenni ezzel a körforgással, a mindennapjainkban. Kapaszkodókkal segítjük magunkat.
Szeretnénk, ha mások is megismernék ezt az életformát, és kipróbálnák azokat a kapaszkodókat, melyek minket segítenek az életünk vezetésében, inspirálva arra, hogy megtalálják a saját kapaszkodóikat.

Megtartó eszköz

Lelkesít, erősít, értékes célt ad, felemel, erőfeszítésre késztet, maradandó a pozitív hatása, belsővé válik.Bertóti-Dohovics Réka
vagyok. Hivatásom: Személyközpontú, Mentálhigiénés-segítő szakember.

Fiatal felnőttként nem tudtam megtartó eszközökbe kapaszkodni. A pótszereket találtam meg. Sok veszteség ért emiatt. 
Drogprevenciós irodában több évig kísértem alkohol és drog problémával küzdő fiatal felnőtteket egyéni és csoportos beszélgetések, foglalkozások keretében. A beszélgetések során megkérdezték tőlem: Ok. elveszed a drogot, de mit tudsz adni helyette? Méginkább elkezdtem keresni azokat a megtartó eszközöket, amikbe kapaszkodhatunk, ha jön a sürgető kényszer a pótszer használatra.

Hivatásomnak érzem a lelki EGÉSZ-ség erősítését, azaz a belső állóképesség, életképesség fejlesztését. Valódi, megtartó eszközök használatával segítem magam a mindennapjaimban, és célom ezeknek a megtartó eszközöknek a megismertetése, továbbadása más fiatal felnőtt számára is. Pótszerek helyett, valódi kapaszkodókkal szeretném segíteni a hétköznapokat, hogy minél többen váljunk ESZKÖZKÉPES, - az életét irányítani, önállóan élni képes - emberré. 

Valószínűleg egész életemben küzdeni fogok a pótszereimmel, kényszeres tevékenységeimmel, de hiszem, azzal, hogy felismerem őket, és igyekszem kicserélni megtartó eszközökre, gyengül az erejük, és így egyre szabadabbá válok. 

"Nem a vonzódásaink és az ösztöneink számítanak igazán, hanem az, ahogy megpróbálunk ellenállni nekik. Ez a képesség tesz minket emberré." Victor Frankl

Személyközpontú segítő beszélgetés: Carl R. Rogers nevéhez fűződik. Rogers mindent megtett a másik megértéséért. Odafigyelő, elfogadó hallgatással jellemezték. Azt vallotta: az ember képes önmaga, az élete irányítására. Bízott minden ember fejlődési lehetőségében. Szerinte mindannyian születésünktől fogva tehetségesek vagyunk. Az önmagunkra támaszkodás fontosságát hangsúlyozta.

Bach virágterápia: Dr. E. Bach szerint a virágok az egész-séges érzelmi állapot helyreállításában segítenek. Rogershez hasonlóan azt vallja: az életünkért, annak irányításááért mi vagyunk a felelősek.

Régen az emberek használták a gyógynövényeket a mindennapjaikban. Minden háztartásnak része volt a gyógynövényes láda, melynek segítségével sok mindent meg tudtak előzni a családban. Nagy becsben tartották a természetet, a gyógynövényeket. Én is törekszem a gyógynövények ismeretének folyamatos bővítésére. A gyógynövényeket, és a bach virágterápia virág esszenciáit használom a családomban, és az egyéni segítő beszélgetések folyamatában is.

Hagyományőrzés

Jelenleg, hagyományos, természetes, népi eszközökkel ismerkedem. Igyekszem figyelni a temészet változását, az év kört. Tanulom, és gyakorlom a természettel való együttélést, a természetes anyagok használatát.

Hit

Bertóti-Dohovics István
vagyok. Sok éves tapasztalattal rendelkezem a vállalati pénzügyek területén, jelenleg egy kockázati tőkealap-kezelőnél növekedési fázisban lévő vállalatokkal foglalkozom.


Szeretek a természetben lenni, a növényekkel foglalkozni. Ez kikapcsol és feltölt. Fontos számomra a környezettudatos, fenntartható életmód, az egyenrangú kapcsolat a természettel. Szeretném ezt a szemléletmódot másoknak is megmutatni, átadni.

Fel↑